Maxanter Music Group

impresariaat-boekingskantoor
top entertainment
music management
jazz management
cd productions
high-end recording studio
booking agency
jazz clubs

International Artists

Trio Peter Beets
"Tribute to Peterson"
"Chopin meets the Blues"
"The Blues goes Latin"
Beets Brothers
Deborah Brown
Paulette McWilliams
Casey's Tenor Madness
Alexander Beets 
Marius Beets 

More artists

Maxanter Music Group BV

Hamersveldseweg 84A
3833 GT Leusden
The Netherlands
T. +31 33 4557199
E. info@maxanter.com
Skype: maxanter

‘Best een complex feestje’ Stad Amersfoort 18 april 2012

AMERSFOORT - ,,Oja, het Amersfoort Jazz komt er weer aan. Wanneer is het ook alweer?” Een veelgestelde vraag nu de lente weer is doorgebroken. Maar een hele organisatie is er al een vol jaar mee bezig. En daar staan mensen niet altijd bij stil, zegt festivaldirecteur Alexander Beets. Dit jaar vindt van 10 tot en met 13 mei 33ste editie plaats van het jazzfestival, of voluit het Rabobank Amersfoort Jazz Festival. Het organiseren gebeurt met veel liefde. Dat moet ook wel want de gemeente zit ze soms flink achter de broek.
door Carlijn Assink

,,Waar we drie jaar geleden nog met een draaiboek van zes pagina’s bij de gemeente konden aankomen, is het dit jaar al zestig pagina’s. Het moet elk jaar professioneler en veiliger”, aldus Beets. ,,En dat snap ik wel, maar wanneer houdt het op? De gemeente verzint er elke keer wat bij. Wat als de stroom uitvalt? Nou,dan gaan we met megafoons het publiek wegleiden. Wat als er windkracht tien is? Dan gaan alle parasols en dergelijke naar beneden. En wat als de Koningin overlijdt? Dan is het festival einde oefening.”
Elk jaar ontvangt het festival rond de 120 duizend bezoekers en er is, volgens de organisatie, nog nooit een echte calamiteit geweest . ,,We hebben één keer het festival stilgelegd en dat was tijdens de vuurwerkramp van Enschede. Mede ook omdat daar alle ambulances naartoe moesten en we daarvan geen gebruik meer konden maken.” De organisatie heeft ook wel ervaring opgebouwd door de jaren heen. Floor Visser, vijf jaar producent bij het festival, legt uit dat de veiligheid ook met de programmering te maken heeft. ,,De keuze om twee hoofdartiesten tegelijk neer te zetten is bewust. Als je er twee achter elkaar neerzet, krijg je een stroom van duizenden mensen die door nauwe steegjes van het ene plein naar het andere plein lopen. Dat is vragen om problemen. Mensen vinden het niet altijd even leuk dat ze niet alles kunnen zien, maar dat is dan maar zo.” Beets valt zijn producent bij. "Eigenlijk is het best wel een complex feestje.”
Het festival krijgt steeds meer een internationale allure. ,,We willen de ‘European Capital of Jazz’ worden, maar”, lacht Beets, ,,Volgens mij zijn we dat al. Qua kwaliteit en bezoekersaantallen zeker. We krijgen dit jaar ook 75 buitenlandse gasten, die hier kunnen zien hoe het eraan toe gaat. We willen namelijk samenwerken met de ‘Asian Capital of Jazz’ Bangkok en misschien met Canada. Door deze samenwerking kunnen onze Nederlandse jazzartiesten ook naar het buitenland en hebben wij straks de Wouter Hamels en de Caro Emeralds van de andere landen op het podium staan.”
Een artiest moet iets bijzonders in petto hebben om op het festival te spelen, zegt bestuurslid Gerard Chel. ,,We willen ook lokale artiesten. Altijd zelfs, maar niet alleen maar. Kom er dan op tijd mee aan en niet zes weken van te voren. Dat gebeurt ook wel eens en dan zijn de artiesten teleurgesteld ze niet meer bij ons terecht kunnen.” Beets vult aan: ,,Verzin ook iets ambitieus. Waarom zouden wij ‘Jozefien en haar jazzkwartet’ moeten plaatsen? Zit er een bijzonder verhaal achter? Anders hebben we elke keer van hetzelfde.” De artiesten van naam treden volgens Beets meestal niet voor de volle prijs op. ,,Op een gegeven moment is onze schatkist leeg. Artiesten vinden het ook leuk om bij ons op te treden, maar ze vragen wel een bepaald bedrag. We zijn bijvoorbeeld bijna vier jaar bezig geweest om Candy Dulfer hier te krijgen. Lokale bedrijven pakken die rekening dan op, omdat zij ook graag willen dat ze komt. Dat is fantastisch. Ons festival wordt voor zeventig procent gefinancierd door het lokale bedrijfsleven”, benadrukt Beets. Om het kwalitatief goed te houden zorgt de organisatie dat het geluid perfect is en dat alles goed geregeld is. ,,Zonder vrijwilligers zijn we nergens”, zegt producente Visser. ,,We hebben zelfs mensen die artiesten op Schiphol opvangen en ze met een treinkaartje in de juiste trein zetten.”
Ook moeten er podia, toiletvoorzieningen en vergunningen komen. ,,Omdat we de stad als podium gebruiken is het een gratis festival. We zouden ook alles moeten afzetten met hekken als we entree zouden vragen. Dat zou de kosten niet eens dekken”, geeft Visser aan. ,,De drankvergunning ‘verkopen’ we voor een symbolisch bedrag aan de kroegen in de stad, die hebben zo ook de mogelijkheid om te verdienen.” De organisatie is nu alweer bezig met het festival van volgend jaar en ook al een beetje met dat van 2014. Gerard Chel: ,,In 2014 bestaan we 35 jaar en voor het jubileumjaar willen we wat spectaculairs.” Voor dit jaar is in ieder geval het meeste rond. ,,Alleen nog afwachten op de goedkeuring van de gemeente.”

 Klik hier voor het nieuws archief !